Căutările pe Google despre Olmo m-au dus în două locuri. Primul loc a fost undeva în Italia în vecinătatea Florenței. Foarte frumos, doar că eu căutam date despre niște biciclete foarte populare de prin anii 80.
Am reușit să aflu că Olmo e un producător italian de biciclete. A fost foarte populara in anii 70-80 când au scos niște modele foarte frumoase atât cu țevi Columbus cât și cu țevi Oria. Acest cadru are țevi Oria GM 0.8, țevi cam de seama Miyata Hi-Tensile Steel sau Reynolds 501. Foarte rezistentă cu alte cuvinte.

Cadrul are dimensiunea de 58 cm, deci e potrivit unei persoane peste 1.75m. Am scos-o la drum și este incredibil de manevrabilă și se așează foarte bine pe drum și mai ales în curbe. Nu m-a deranjat faptul ca e un cadrul teoretic măricel pentru mine, la cei 1.70m pe care îi am. Pentru siguranță i-am montat o manetă de frână și o frână Shimano Exage.

Calea de rulare este foarte lină datorită butucilor pe rulmenți de la Novatec și Bike+. Cercul roții de spate a fost spițat împletit pentru o rigidizare superioară, impreună cu un cerc Mavic dublu capsat. Raportul foaie pinion este puțin sub 2.5, deci e lejeră accelerarea și frânarea.
3 comentarii:
Sunt misto astea dar fara niste viteze nu prea le vad rostul. :)
este cu totul alt stil de mers. îți spun 2 lucruri pe care le-am învățat mergând pe fixă: 1. să pedalez constant stând în picioare (și nu vorbesc de șprinturi); 2. să îți dozezi cu cap efortul pe care îl depui. Pentru cineva care nu merge decât în oraș nu văd rostul vitezelor, pe lângă costul pieselor și întreținerii unei biciclete cu 9 pinioane spre exemplu. De greutate nu zic nimic pentru că nu mi se pare relevant, dar e posibil ca cineva care își cară bicicleta în cârcă să aprecieze kilu ăla mai puțin.
salut nu ai cumva vre-un butuc fix sau o roata spitata pe unul?
Trimiteți un comentariu